Разумът и тялото са единни? 07.06 | 12:31

Събитията, преживени през жизнения им път, могат да оставят "белези" върху гените

От iNews.bg

В рамките на споровете за това, кое е първично – материята или разумът, – ДНК може да се разглежда от няколко ъгъла.

Материята е първична. Вашата ДНК определя вашия характер в съчетание с външните влияния или придобитото поведение, което на свой ред също се явява по-скоро проявление на физическата реалност около вас, отколкото действие на личния ви разум.

Разумът е първичен. Вие съзнателно решавате какви черти от характера да активирате чрез гените. Как ще разглеждате живота си и какъв начин на живот ще изберете, влияе на вашата ДНК.

И двете твърдения са верни. Изследвания на ДНК показват колко силна е връзката между материята и разума – вашия разум и организма ви.

Вероятно сте чували термина епигенетика. Това е област, която изучава външното влияние върху генетиката (epi в превод от гръцки означава "отвън"). ДНК се състои от много гени – основни физически единици, отговарящи за предаването на наследствените характеристики. Какви точно гени ще бъдат активирани, зависи от редица фактори – средата, в която живеете, вашето възприятие на средата, начина на живот и жизнения опит на вашите близки предци.

Жизненият опит оставя отпечатък върху гените

Поведенческата епигенетика е открила, че събитията, преживени от хората през жизнения им път, могат да оставят "белези" върху гените им, а те да се предадат на следващите поколения.

В статия в сп. Discover това е описано по следния начин: "Евреите, чиито прапрадеди и прапрабаби са преживели погромите в Руската империя; китайците, чиито предци са преминали през ужасите на "културната революция"; млади имигранти от Африка, чиито родители са преживели етническите конфликти; хора от всяка националност, които са израснали при родители алкохолици или родители, склонни към насилие – всички те носят у себе си не само спомени… Нашият опит и опитът на нашите предци никъде не изчезва, дори ако е бил забравен. Той става част от нас на молекулярно ниво."

Всеки опит – както положителен, така и негативен, оставя своята следа. На какво се дължи това и докъде води можете да разберете в Мегавселена.

Водещи