Религиите може да изчезнат в девет държави по света 23.03 | 07:45

Все по-голяма част от населението в тези страни се самоопределя като нерелигиозно

От Елена Кирилова

Проучване, използващо данните от преброявания в девет държави, показва, че в бъдеще религиите на въпросните места ще изчезнат, съобщава BBC.

Екипът, заел се с изследването, използвал математически модел, за да отчете броя на религиозните респонденти и социалните им мотиви да бъдат такива. Резултатите обаче показали, че религията напълно ще изчезне в тези страни, тъй като броят на хората, които твърдят, че не изповядват нито една от религиите, постоянно нараства.

Учените взели данните и от стари преброявания в държавите, в които религиозната принадлежност е поставена под въпрос. Това са Австралия, Австрия, Канада, Чехия, Финландия, Ирландия, Холандия, Нова Зеландия и Швейцария.

"При голяма част от модерните демокрации има тенденция народът да се определя като отделен от религията. В Холандия този дял е 40%, а най-високият, който открихме, беше в Чехия - 60%", споделя доктор Ричард Уейнър, който участва в проучването.

По-късно екипът приложил модела на нелинейната динамика, за да открие и отбележи параметрите на относителните социални и практически причини за това хората да преминават в категорията на атеистите. Той открил, че тези параметри са сходни във всички изследвани страни.

При всички тях индикациите показвали, че религията е на път да изчезне.

Водещи

Най-четени