Ретро автомобилите - мода у нас 25.07 | 09:12

"Музеите на колела" у нас са около 700

От Олга Андреева

Все повече млади българи проявяват интерес към ретро автомобили. Въпреки, че кризата е свила прираста и в този бранш, броят на колекционерите на стари мото бижута, макар и бавно, продължава да се увеличава с по 2-3 души за година.

По данни на Българския автомобилен клуб (БАК ) "Ретро" за БТА "музеите на колела" у нас са около 700 и са притежание приблизително на 500 души.

Реставрират се всякакви коли - от Мерцедес до Москвич. За да бъде един автомобил ретро, той трябва да бъде възстановен или запазен максимално до оригиналния си вид, да е над 30 години и да не влиза в ежедневна употреба.

Ценността се определя освен от възрастта и от ниската серийност. Сред предпочитаните марки са Мерцедес, Бентли, Форд. Колкото една кола е по-скъпа, толкова и възстановяването й струва повече пари, твърдят даващите втори живот на возилата.

Обикновено колите се докарват от Европа и САЩ. Други се изравят от плевни, мазета, гаражи.

В съкровищницата на БАК присъстват предвоенни возила, макар и сравнително малко на брой. Сред перлите на клуба са и 57-годишно Бентли с 4660-кубиков мотор и много екстри, Мерцедес Аденауер, който е първата S класа след войната, Ягуар със световен рекорд за скорост, модел на Алфа Ромео, каран от Гунди и др.

Коли на БАК са неизменни участници в най-хубавите видеоклипове и филми, снимани в страната, разказа Гюдерова. Родни ретро возила са ползвали София Лорен, Вал Килмър и плеяда звезди, заснели ленти у нас.

Лъснатите до неузнаваемост автомобили присъстват на много семейни тържества - абитуриентски балове, сватби и др.

Афинитет към ретро колите проявяват не само състоятелни бизнесмени. Много хора със скромни професии и също такива финансови възможности са постигнали чудеса.

Водещи

Най-четени