Рибар откри Аполон в Ивицата Газа 11.02 | 18:40

Бронзова статуя вероятно е създадена между V и I век пр.Хр.

От Антония Михайлова

Рибар откри бронзова статуя на Аполон в човешки ръст в Ивицата Газа. Човекът извадил 500-килограмовата статия от морето през 2013 година, но за находката се заговаря едва сега.

Рибарят се натъкнал на статуята в плитчините на 100 метра от брега, надалеч от границата с Египет. Заедно с роднини той я извадил от водата и я пренесъл с магарета вкъщи. Бронзовата скулптура, изобразяваща голото тяло на древногръцкия бог с протегната настрани дясна ръка, известно време е била съхранявана в дома на семейството на рибаря.

Той и брат му отрязали по пръст от статуята, за да разберат от експерти дали не е направена от скъпоценен метал. Един от пръстите е бил претопен от бижутер.

По-късно рибарят се опитал да продаде античната статуя на аукциона eBay. Той се е надявал да получи за нея 500 000 долара. Едно от изискванията, които е поставил, било новият собственик сам да си я изнесе от Газа. Благодарение на това, че снимка на произведението е била качена на сайта, за него е разбрало ръководството на управляващото в ивицата движение Хамас.

Полицията е конфискувала статуята от рибаря и е завела срещу него дело за опит да продаде културна ценност. Палестинските власти съобщават, че докато не приключи следствието, статуята на Аполон няма да бъде излагана публично.

По-късно е предвидено творбата да бъде реставрирана и изложена в Газа.

На този етап специалистите могат да съдят за възрастта на скулптурата на Аполон по няколко некачествени фотографии. Предполага се, че тя е създадена между V и I век пр.Хр. Според историка и археолог Жан Мишел де Естрагон, стойността на произведението трудно може да бъде определена.

"Все едно да попитате каква е стойността на "Мона Лиза". Тя е уникална и безценна", твърди ученият. Тъй като статуята е изработена от бронз, а не от камък или мрамор, учените предполагат, че може да е била част от храмов комплекс или дворец.

Газа е един от най-древните градове в света, основан около 3000 г. пр.Хр., допълва БТА.

Водещи

Най-четени