Рибката Немо оглушава 01.06 | 15:39

Глобалното затопляне увеличава киселинността на океаните, което уврежда слуха на рибите

От Елена Кирилова

Рибите–клоун, които всички познават под името Немо от анимацията "Търсенето на Немо", страдат сериозно от глобалното затопляне, съобщава Independent.

Това се дължи на повишаването на киселинността на океаните, което може да увреди слуха на бебетата риби-клоун, така че те да не могат да чуват звуците, издавани от хищниците, сочи ново проучване.

Учени от Университета в Бристол са доказали, че слухът на малките рибки може да бъде засегнат от високата концентрация на въглероден диоксид в атмосферата, което от своя страна оказва влияние върху киселинността на океаните и способността на морските обитатели да формират черупките си, съдържащи калций.

В резултат на всичко това бебетата риби-клоун губят способността си да долавят шумовете от потенциалните хищници, когато въглеродният диоксид стане твърде концентриран.

Резултатите от изследването сочат, че Немо и други морски рибки като него, може да станат напълно глухи в средата на този век, когато се очаква киселинността на океана да достигне своя праг. Така рибките няма да могат да възприемат вибрациите във водата и ще станат лесна плячка на враговете си.

Смята се, че в световен мащаб морето е погълнало около 142 млрд. тона въглероден двуокис, благодарение на изгарянето на изкопаеми горива, датиращо още от началото на индустриалната революция. Когато въглеродният диоксид се разтвори в морската вода, тя става по-кисела и не позволява на морските организми лесно да правят своите калциеви черупки. Освен това уврежда отолитите, ограните, чрез които водните организми чуват.

Водещият автор на изследването, Стив Симпсън, твърди, че няма видима разлика в отолитите на рибата-клоун, но други проучвания показват, че повишаването на киселинността на водата може да повлияе на техния слух.

Тъй като рибките често са лишени от други сетива освен слуха, загубата му може да се окаже фатална за тях, защото освен за предпазване от врагове, той им служи и при избора на партньор.

Според учените е възможно следващите няколко поколения риби-клоун да успеят да се адаптират към киселинността на водата.

Водещи

Най-четени