Рим изобретил Исус, а християнството е конспирация? 15.10 | 13:20

Римски аристократи съчинили историята за Божия син, твърди американски учен

От Филипа Тодева

Скандалният американски учен Джоузеф Атвил и изследовател е на път да направи своя пробив с откритие, което тотално отрича истинността на християнството, пише The Independent.

Атвил твърди, че може да докаже, че историята за Исус Христос е създадена с единствената цел за контрол на ума, с която да може да се контролират бедните хора.

Изследователят е автор на книгата "Месия на Цезар: Римската конспирация по изобретяването на Исус", в която се твърди, че в зората си християнството не е било религия, а всъщност представлявало пропаганда на властта в Рим, създадена с едничката цел да държи под контрол поданиците на империята.

Според теорията на Атвил Новият завет е бил написан от римски аристократи и че те изцяло са си измислили историята за Божия син. В блога си авторът пише, че основната задача на пропагандата е да внуши на хората, че са бедни по волята на Бог.

Това става във време, когато империята изчерпва всичките си ресурси за борба с еврейските вярвания за идването на Месията. Именно затова Рим прибягва до употребата на психологическа атака.

"Вместо вдъхновяваща война, този Месия призовава да "обърнем и другата буза", за пацифизъм и насърчава евреите да плащат данъците си на Рим", отбелязва той, като добавя: "Въпреки че християнството може да бъде утеха за някои, за други то може да доведе до репресия и да се окаже коварна форма за контрол на съзнанието, което е довело до сляпо възприемане на робството, бедността и войната в цялата история".

Според Атвил в наши дни психологическият похват се използва особено много от САЩ, за да си изработят подкрепа за войните в Близкия изток.

Водещи

Най-четени