Рим обяви война на дъвките 13.12 | 17:58

Всеки ден по улиците и дори по археологическите паметници се изхвърлят 15 хил. дъвки

От Нели Минчева

Градската управа на Рим обяви война на дъвките, давайки начало на специална и безпрецедентна операция по почистване от остатъците от този продукт в историческия център на столицата.

Там, по данни на властите, всеки ден се изхвърлят на публични места около 15 хил. дъвки, предава AFP.

Мащабното почистване се извършва от доброволци и от служители на общинската компания Ama, всеки един от които изтръгва стотици дъвки от пукнатините на стените на сградите, залепени дъвки по пейките, по градските чешми и къде ли не още.

"Всеки ден в Рим по улиците и дори по археологическите паметници се изхвърлят 15 хил. дъвки, всяка година се озоваваме с 5,54 млн. дъвки на улиците", оплаква се шефът на Ama Пиерджорджо Бенвенути.

По думите му дъвките са голям замърсител на околната среда, чието разграждане отнема пет години. Бенвенути допълва и че всяка човешка намеса за премахване на една дъвка струва едно евро, т.е. около 5,5 млн. евро на година.

От Ama посочват, че настоящата операция има по-скоро символично значение, тъй като с нея проблемът на практика няма да бъде решен, но поне се обръща сериозно внимание на ефекта от лекомислените действие на римляни и гостите на града.

"Следващия път, когато хвърляте дъвката си на земята, помислете два пъти", призовава Бенвенути.

Водещи

Най-четени