Робот сразява всичките си противници на "Камък, ножица, хартия" 02.07 | 15:23

Колкото и да се опитвате да го измамите, нямате никакъв шанс

От Елена Кирилова

Играта "Камък, ножица, хартия” е популярна в цял свят и обикновено се играe от двама души. Ако единият от двамата участници е по-съобразителен, той изчаква мъничко, за да се ориентира кой от трите знака да покаже, за да спечели играта.

Все пак съществува и шансът измамникът да бъде хванат, че играе нечестно.

Изследователите, работещите в Лабораторията Ишикава Оку в Университета в Токио са създали робот, който играе страхотно на "Камък, ножица, хартия”, съобщава Geek.com.

По-интересното е, че той може на 100% да засече човешките опити за измама и благодарение на това винаги печели.

Ключът към серията победи е невероятното зрение на робота. Той успява да разпознае изключително бързо какво точно се кани да направи човешката ръка и моментално показва знак, с който да победи. Когато казваме моментално, имаме предвид, че отговорът се генерира в рамките на 1 милисекунда.

Роботът проследява и да следва човешката ръка във въздуха. Той движи китката си като човек и изпълнява перфектно двете поклащания на ръката преди изобразяването на избрания знак.

Човекът няма как да разбере, че роботът мами и е склонен да играе, убеден, че рано или късно ще победи. Опитите обаче са абсолютно напразни, защото противникът е невероятно добър измамник.

Проектът по създаването на робота цели да покаже колко добро компютърно зрение може да бъде създадено, така че да е полезно на хората. Технологията може да се адаптира и да бъде използвана на по-късен етап.

Водещи

Най-четени