Роботизирано дупе реагира емоционално на докосване 05.07 | 11:35

Изобретението на млад японец може да изразява страх и радост

От Олга Андреева

Как ви звучи идеята за роботизирано дупе, което реагира на докосвания? Ами вече има такова – измислил го е японският студент Нобухиро Такахаши от Токийския университет по електрокомуникация и постижението, колкото и несериозно да изглежда на пръв прочит, всъщност е крачка напред към бъдещото развитие на хуманоидите.

Механичните задни части на японеца, наречени "SHIRI" (думата за "дупе" на японски), реагират с различни емоции на различни човешки докосвания, предаде Reuters.

24-годишният Такаши обяснява, че е искал да използва задните части, за да изразяват различни емоции като страх, радост и спокойствие. За да покаже роботът страх, например, Такаши го удря, а в случая със задните части – ги шляпва.

"Страхът е много човешка реакция, присъща на живите същества", обяснява изобретателят от дълбините на тъмна палатка, която пази покритото му със силикон творение от слънчевите лъчи.

Роботизраното дупе отговаря на пошляпването с треперене. Лекото потрепване е базисното му състояние, което е знак, че се намира в състояние на отпуснатост. Сигнал за удоволствие е лекото присвиване, предизвикано от нежно погалване, обяснява Такахаши.

Той се надява да използва прототипната технология за разработването на реакции, които могат да бъдат приложени към други части от тялото на робота и най-вече лицето, с цел да бъде подобрена невербалната комуникация, където в момента се забелязват най-сериозните слабости при роботите.

"Ако можем да приложим тази технология към конвенционалните хуманоидни роботи – тези неща, които са разделителната линия между хората и роботите – тогава те ще могат да изразяват достатъчно чувства, за да комуникират както трябва с хората", казва Такахаши.

И признава, че причината да избере за разработката си именно задни части, е, че те просто са по-големи, а върху по-голяма площ емоциите се пресъздават по-лесно.  

Водещи

Най-четени