Румънци обират банкомати с вилица 17.08 | 08:54

Престъпна банда вършее с вилица с прегънати зъбци из френските банкомати

От Олга Андреева

Балканската изобретателност е пословична, но като че ли сме свикнали да виждаме нейните проявления в земите под Дунава. Съседите от Румъния обаче са на път да спечелят титлата за най-оригинален начин за обиране на банкомат. 

Престъпна банда се специализирала във Франция в обири на банкомати не със скимиращи устройства, а с обикновени вилици, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА. Престъпниците използвали "новата технология", за да обират банкомати из цялата страна. 

Бандата, съставена от хора от румънски произход, използвала за обира вилица с два прегънати зъбци. Ето и самата технология: първоначално бандитите теглели с банкова карта, която притежавали, малка сума пари от банкомата.

Докато издърпвали банкнотите, те мушвали и заклещвали изкривените зъбци на вилицата в отвора на банкомата, през който излизат банкнотите. После заявявали второ теглене на по-голяма сума пари. В този случай банкоматите са настроени така, че банкнотите се "разполагат" в позиция близка до отвора за теглене в очакване клиентът да валидира операцията. 

Престъпниците обаче точно тогава анулирали тегленето, но с помощта на вилицата издърпвали банкнотите. Според следователите операцията изисква голяма ловкост. Банкоматът регистрира само първо теглене на банкноти, но не и следващите анулирани заявки и така операцията с вилицата може да бъде повторена няколко пъти, твърдят разследващите.

Някои вестници писаха, че по този начин престъпниците са изтеглили 1 милион евро. Най-често те крадели пари от устройствата на френската Спестовна каса, макар че оттам отричат. 

Водещи

Най-четени