Русия вкарва секси шпионки в бизнеса 28.02 | 11:26

Ана Чапман ще примамва инвеститори за руската Силициева долина

От Олга Андреева

Русия е твърдо решена да се конкурира със САЩ по всички писти и вече се готви да създаде собствена Силициева долина.

В стремежа си да привлече инвеститори в бъдещия високотехнологичен бизнес парк Москва "вербува" станалата световноизвестна шпионка Ана Чапман.

Секси червенокоската, арестувана в САЩ по подозрения в шпионаж в полза на Русия, сега става част от кампанията за привличане на чуждестранни инвеститори в Сколково.

Те ще получат не само данъчни облекчения, но и среща с бившата служителка на руските служби за външно разузнаване, която напоследък се изявява и като модел на бельо.

В момента районът на 32 км от Кремъл, където Русия се готви до 2015 г. да е изградила своя Силициева долина, в която да живеят и творят наследниците на Марк Цукърбърг, все още е само ниви.

Съвсем скоро обаче там ще бъде изграден космически център, посочва гръцкият в. "Та неа". Въпреки че 40% от изстрелването на апарати към Космоса става от територията на Русия, страната все още е доста по-назад от НАСА по отношение на печалбите.

Така например средностатистическият служител в руската космическа индустрия получава около 14 800 долара годишно или 33 пъти по-малко от американския си колега.

Една от сериозните пречки при търсенето на така желаните чужди капитали, е склонността на руската държава да се меси в бизнеса, коментира вестникът. И все пак има и достатъчно примамки – вече са одобрени субсидии в размер на 220 млн. долара за 330 нови предприятия, които са изразили интерес към Сколково.

На Ана Чапман ѝ остава само да вкара в действие част от чара си. 

Водещи

Най-четени