Руските комунисти включиха Сталин в борбата с корупцията 02.09 | 11:15

На сайта "Антикорупционен комитет "Сталин" всеки може да сигнализира за корупция

От Петя Михайлова

Комунистическата партия в Русия стартира сайт за борба с корупцията под името "Антикорупционен комитет "Сталин", пише lenta.ru

"Целта ни не е да разрушаваме, а да създаваме. Да се борим с корупцията за запазване на страната, а не за нейното разделение. Работата е сложна и трудна", се казва в раздел "Нашата цел". Разделът е илюстриран с пощенска картичка с надпис "Да работим така, че другарят Сталин да ни благодари".

Порталът на комунистите работи на принципа граждани съобщават за случаи на корупция, а депутатите - комунисти обещават да ги проверят.

На страницата има и раздел "Черен списък", където се планира да се включват корумпирани служители, както и замесени в корупционни престъпления представители на държавните структури.

Този раздел все още е практически пуст - в него е включена само една двойка регионални чиновници.

Проектът на руските комунисти стартира в навечерието на изборите за Държавна дума през декември.

Преди лятната ваканция партията внесе законопроект за ратификацията на 20 статии от Конвенцията на ООН за противодействие на корупцията, който изисква да бъде признато за престъпление "значителното увеличаването на активите на публичните длъжностни лица, превишаващо законните им доходи, което не може да бъде разумно обосновано".

Документът ще бъде разгледан на есенната сесия на руския парламент, но най-вероятно няма да бъде приет.

Други партии също смятат да използват темата за борбата с корупцията в предизборната си кампания, в т. ч. и пропрезидентската "Единна Русия". Парламентарните избори са насрочени за 4 декември.

Водещи

Най-четени