С домати, боб и сирена, българинът ще превземе света 30.05 | 16:45

След шопската салата и розовият домат зае трайни позиции в престижна класация

От Цанка Донкова

Бавно, но славно страната ни става световноизвестна заради хранителни продукти. След като преди дни стана ясно, че шопската салата победи конкуренцията в класацията на националните ястия на Facebook страницата на Европейския парламент в инициативата A taste of Europe (Вкусът на Европа), стана ясно, че и розовият домат заема твърди позиции в друга престижна класация.

Доматите от Куртово Конаре, известни още като голям бабин, влезе в Световна съкровищница на вкусове на международната организация Slow Food.

Зеленчукът заедно с местната куртовска ябълка са вписани преди 2 месеца в електронния каталог на международната неправителствена организация, която събира уникални храни от цял свят.

В него вече са около 1000 продукта, но от тях само четири са български. Те могат да се срещнат в ограничен географски район и това са българското зелено сирене, смилянският фасул, нафпавокът и каракачанската овца (специален сектор в съкровищницата е запазен за породи и сортове).

Горди сме с признанието, което получихме. Преди вписването на розовия домат и ябълката на място в селото ни посети представител на организацията Slow Food от Италия, обясни общинската съветничка Емилия Шушарова, съобщава регионалният сайт Marica.bg. Шушарова живее в Куртово Конаре, селото, прославило се като меката на домата и куртовската капия.

Първите постъпки в Slow Food селото направи преди близо година-две с представянето на местния сорт чушки, като очакваше той да бъде "патентован". Червеният месест зеленчук е типичен за Куртово Конаре, а жителите му обясняват, че на него се дължи уникалният вкус на лютеницата, която традиционно се пече в селото през септември.

По-късно обаче станало ясно, че видът има много разновидности, разпространени на доста места, дори и в Турция. За куртовската ябълка Шушарова обяснява, че вече рядко може да се види дори в селото им.

Дървото е останало тук-там в някои от по-старите къщи. Отличава се с това, че плодът е дребен, червен и на ивици, а вкусът е сладко-кисел. От нея се приготвяли предимно сокове, но плодовете били много вкусни и сушени.

Сега в Куртово Конаре очакват представители на Slow Food, които да им дадат насоки как могат да бъдат съхранени, а също и продължено отглеждането на тези два вида. За да се запази биоразнообразието и насладата от храната, организацията помага на местните общности да съхранят и популяризират специфични, тясно географски обособени и застрашени от изчезване продукти, рецепти, хранителни суровини, които могат да станат обект на малко производство.

Другият български представител, влязъл в съкровищницата - зеленото сирене, се приготвя в района на село Черни Вит в община Тетевен. То е разновидност на бялото саламурено сирене. Специалистите го определят като едно от трите плесенни сирена в Европа и единственото плесенно сирене на Балканите.

Нафпавок е кълцано свинско месо, натъпкано в стомаха на прасето, което съхне бавно, заровено в пепел. Приготвя се в разложкото село Горно Драглище.

Смилянският фасул е типичен за смолянското село Смилян. Влязлата в съкровищницата каракачанска овца и производните є продукти са от района на село Влахи, община Кресна.

Водещи

Най-четени