СМРАЗЯВАЩО:Най-шокиращите деформации на хора в историята (18+) 28.11 | 11:21

Майката природа дава, но понякога може и много да ощетява

От Микаела Мохарамян

Ще ви покажем пет съдби на хора с много редки заболявания и деформации.

Някои от тях успяват да водят сравнително нормален начин на живот, благодарение на модерната медицина, но не всички имат този късмет.

Едни истории всяват ужас, други вдъхват надежда, че всеки може да бъде достатъчно силен и издръжлив. Ето ги:

5. Руди Сантос - Човекът октопод

69-годишният Руди Сантос от Филипините страда от изключително рядко заболяване, познато в медицината като "Craniopagus parasiticus” или "паразитен близнак”. Той е най-възрастният човек, страдащ от този синдром. Към таза и корема на Руди са прикрепени допълнителен чифт ръце, както и крак, които са се развили, когато неговият близнак се е "абсорбирал” в тялото на брат си по време на бременността на майката. Освен тези "приспособления”, към тялото има прикрепени и чифт  зърна и недоразвита глава с ухо и малко коса.

7002fd51-6199-3032-5f6f-ca87f8704454

Руди се е превърнал в национална знаменитост, пътувайки с шоу на деформирани хора ("freak show”) през 1970 и 1980 г. Като главна атракция той е печелил по 20,000 песос на вечер. Точно на тези свои прояви той е получил сценичното си име - "Човекът октопод”. В края на 80-те Сантос изчезва мистериозно и заживява в изключителна бедност в продължение на десет години.

През 2008 г. двама доктори го изследват, за да проверят дали хирургична намеса би помогнала. Установили, че биха могли да отстранят паразитния близнак, но Руди предпочел да не се подлага на операция. Той твърдял, че се привързал към своя "израстък”.

4. Джоузеф Мерик - Човекът слон

a996259a-9b3f-df16-13e9-ed1d2f29dbc3

Вероятно най-известният сред хората от този списък - Джоузеф Мерик - е роден през 1836 г. Англичанинът станал много известен в Лондон, а след това и по целия свят.
Мерик е роден с proteus syndrome - състояние, което причинява образуване на бучки по кожата и изтъняване и деформиране на костите.

Майката на Джоузеф починала, когато той бил на единадесет. Баща му категорично не искал да го приеме и го изоставил. Момчето напуснало дома и отишло да работи в гр. Лейчестър, преди да се свърже с известен шоумен. Мерик станал част от шоу сцената (както Руди Сантос) и получил сценичното име - "Човекът слон”.

Поради размерите на главата му, Джоузеф трябвало да спи седнал - главата му била толкова тежка, че било невъзможно да легне. Една нощ през 1890 г. той се опитал да спи "като нормалните хора” и си изкълчил врата. Намерили го мъртъв на следващата сутрин.

3. Дидие Монталво - Момчето костенурка

f0140ef7-885e-37f4-ca7c-d8e1ab095b45

Дадие Монталво от Колумбия развил Congenital melanocytic nevus - бенки, развиващи се по цялото тяло с невероятна скорост на развитие. В резултат една бенка се развила до толкова, че покрила целия гръб на детето. Приятелите му го нарекли "Момчето костенурка”, защото огромната бенка приличала на черупка.

Теорията на местните е, че Дидие е заченат на затъмнение и бенката му е дело на дявола. Затова останалите деца го отбягвали. Освен това наложили на детето забрана да посещава училище.

Когато британският хирург Нейл Булстрод чул за състоянието на Дидие, той отпътувал за Богота, за да оперира детето и да премахне бенката. 6-годишното момче понесло добре операцията и израстъкът бил премахнат успешно. След намесата на доктора, Дидие Монталво вече ходи на училище и води нормален, щастлив живот.

2. Манди Селарс

bb2cccf2-e659-b164-7bc7-8d0596c03c9e

Манди Селарс от Ланкашър, Англия, е била диагностицирана със синдрома Proteus - същото медицинско състояние както Джоузеф Мерик. Този синдром е изключително рядко срещан - счита се, че засяга едва 120 човека от цялото земно население. Причинил е деформация при Манди и краката й са извънредно големи - тежат 95 г. и са с обиколка 1 м. Налага се Селарс да купува специално изработени обувки, струващи около ,000. Тя има и приспособена кола, която кара, без да използва краката си.

Докторите решили да ампутират единия крак на Манди, защото се появило усложнение. След операцията останалата част от крака продължила да расте и станала прекалено тежка за протеза. В настоящето тя има нова по-здрава протеза, с която трябва да живее до края на живота си.

1. Аламян Нематилаев

"Fetus in fetu” ("Зародиш в зародиш”) е изключително рядко заболяване, което се появява на едно от 500,000 новородени. Причината е неясна, но много учени вярват, че се заражда още в ранните етапи на бременността, когато единият зародиш е обгърнат от другия. Много паразитни близнаци са малки и недоразвити, но други могат да достигнат значително големи размери.

Аламян Нематилаев от Казакстан имал паразитен близнак, който развил коса, крайници, зъби, нокти, гениталии, глава и основните черти на лицето. Този близнак живеел в момчето повече от седем години, преди да бъде открит.

През 2003 училищният доктор забелязал подуване на коремчето на Аламян и го изпратил в болница. След изследвания докторите решили, че това е киста. През следващата седмица детето било оперирано и за изненада на опериращия лекар, намерили бебе, тежащо почти 2 кг. и дълго 20 см. Главният лекар казал, че Аламян изглежда бил в шестия месец на "бременността”. Родителите на момчето решили, че тази аномалия е вследствие на аварията в Чернобил, но експертите отрекли подобни изводи. Аламян се възстановил напълно след операцията, но и до ден-днешен той не знае, че близнакът му е растял вътре в него.


Водещи