Сайт на Ал Кайда учи как да приготвим кекс 03.06 | 13:14

При операция на британското разузнаване е подменено съдържанието на терористичен сайт

От Деляна Петкова

Хакери от британското разузнаване МИ6 и правителствената служба по комуникациите са предприели операция по възпрепятстване на Ал Кайда на Арабския полуостров да наема терористи-единаци.

Те са подменили съдържанието на онлайн списанието на групировката с рецепти за сладкиши, пише в. Telegraph, цитиран от БТА. 

Според изданието, когато последователите на Ал Кайда се опитат да заредят онлайн списанието, те виждат вместо инструкции от типа "как да направите бомба в кухнята на майка си", рецепти за сладкиши, заети от шоуто "Най-добрите кексчета в Америка".

Сред тях е рецепта за приготвянето на кексчето Мохито, подправено с бял ром и покрито с ванилов маслен крем.

Вследствие на кибератаката от терористичния уебсайт са премахнати статиите на Осама бин Ладен, на неговия заместник Айман аз Зауахири и материал със заглавие "Какво да очакваме от Джихада".

Разузнаванията на САЩ и Великобритания планирали отделни операции срещу онлайн списанието, след като то започна да излиза през юни 2010 г.

Операцията на Пентагона имала подкрепата на генерал Кийт Александър, шеф на киберкомандването на САЩ, но била блокирана от ЦРУ с мотива, че тя ще разкрие ресурсите и методите на работа и ще спре ценен източник на информация. Въпреки това на операцията на британското разузнаване е бил даден ход.

Водещи

Най-четени