Сателит на НАСА лети към Земята 09.09 | 17:45

Според експертите рисковете за обществената безопасност са "изключително малки"

От iNews.bg

Сателит на НАСА, тежащ шест тона, лети без контрол към Земята, което може да доведе до падането на отломки върху планетата, съобщава в. Telegraph.

Сателитът, който струва 750 млн. долара, е бил изпратен преди 20 години, за да изучава промените в климата. Очаква се той да наруши атмосферата в рамките на няколко седмици.

Според експертите парчетата от него могат да паднат и в по-гъсто населени райони на шест континента, включително на места в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

От НАСА твърдят, че рисковете за обществената безопасност от падането на "мъртвия" спътник, са "изключително малки".

Повече от половин тон метал от сателита ще оцелее, докато останалата част ще изгори в земната атмосфера, което е прична за притесненията. Докато НАСА все още не знае къде точно ще падне сателитът, са направени само прогнози за района между 57 градуса северна ширина и 57 градуса южно от екватора.

Въпросът е там, че в тези обласи се включват шест континента, милиарди хора и три океана.

Учените ще разчитат на данните от радари и други големи космически телескопи, разположени в над 30 точки по цял свят, както и на наблюденията от повече от 80 000 обсерватории.

"Въпреки че сателитът ще се счупи на парчета при повторното си влизане, не всички части ще могат да изгорят в атмосферата. Рискът за обществената безопасност е изключително малък и безопасността е основен приоритет на НАСА", коментира говорител на НАСА.

Водещи

Най-четени