Сбогом, зелени човечета – извънземните са лилави! 18.11 | 15:17

Няма какво да ни се привиждат и "сиви", реалността говори друго

От Антония Михайлова

Астрономите са моделирали потенциално обитаемите светове, като са използвали за основа биологичната история на нашата планета.

Те са стигнали до извода, че ако се сблъскаме с извънземни форми на живот, то те ще бъдат лилави, съобщава Discovery.

С откриването на все повече планети въпросът "сами ли сме във Вселената?" става все по-остър.

Преди няколко милиарда години, когато първите микроби са се появили на Земята, нашата планета е изглеждала лилава от Космоса. Учените твърдят, че трябва да търсим екзопланети със същия лилав оттенък, което може да бъде признак на извънземен живот.

По време на архейската ера преди 3 млрд. години на нашата планета най-разпространените форми на живот са били лилавите бактерии – фотосинтетични организми, населявали сушата и древните океани.

Учените от Института по астрофизика на Канарските острови са решили да разберат може ли да се видят и открият тези признаци в Космоса, като са моделирали видимо и близко инфрачервено лъчение, отразено от Земята. Създаден бил модел на Земята от ранния период с разпределение на лилавите бактерии по континентите и океаните.

Резултатът показал, че лилавите бактерии наистина имат отразяващ спектър, а далечните наблюдатели могат да отличат Земята от по-ранния период и истинската Земя, покрита с пустини, растителност и микроби.

Учените твърдят, че ловците на извънземни цивилизации може да не открият планета, подобна на съвременната Земя, а по-скоро да се натъкнат на свят, населен с лилави бактерии, като в най-ранния период от живота на нашата планета.

"Земята е единственото място, където е известно за съществуването на живот. Наблюденията на нашата планета ще бъдат ключов инструмент за характеристика и търсене на живот на други места. Но дори ако открием втора Земя, малко е вероятно тя да представлява съвременния стадий на еволюция", отбелязват учените.

Това не е първият път, когато учените издигат версия за съществуването на лилави извънземни светове. През 2011 г. са изучили условията, които са били необходими на извънземния растителен свят, за да се развива под светлината на двойните звезди.

Около 25% от звездите, подобни на Слънцето, и 50% от звездите, подобни на червените джуджета, съществуват в двойки.

Ако има планета, която се върти по орбита около двойна система, то всякакви форми на живот ще бъдат подложени на широк спектър светлина, който ще се разпространява и в ултравиолетовия диапазон. Резултат може да стане растителен живот с лилав и дори черен цвят за оптимизация на фотосинтезата.

По такъв начин, ако търсим извънземен живот, по-скоро трябва да се ориентираме към лилавото.

Водещи

Най-четени