Свалят от екран реклама на шампоан с Хитлер 27.03 | 20:32

Евреите в Турция се възмутиха, че точно Хитлер рекламира "100-процентов мъжки шампоан"

От Олга Андреева

След като скандализира обществото, турска реклама беше свалена от екран. 12-секундното рекламно клипче, дублирано на турски и със субтитри на немски, показва Хитлер, който произнася ентусиазирано реч и призовава клиентите от мъжки пол да си купят продукт, който е "100-процентов мъжки шампоан".

Рекламата предизвика широкото възмущение сред еврейските общности в Турция и в чужбина. "Напълно е недопустимо да се използва в реклама Хитлер, най-фрапиращият пример на жестокост и варварство", коментира възмутена еврейската общност в Турция, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Рекламната агенция М.А.Р.К.А., създала клипа, съобщи, че вече е свалила рекламата от екран, но подчерта, че застава зад рекламата си и, че в нея Хитлер е осмиван, а не възхваляван.

Освен Турция рекламата възмути и базираната в САЩ организация Лига срещу клеветата. "Използването на Хитлер, който е отговорен за геноцида на шест милиона евреи и милиони други при Холокоста, с цел продажба на шампоан, е отвратителна и достойна за съжаление маркетинг стратегия", изтъкна в петък директорът на организацията Абрахам Фоксман.

Според него е особено смущаващо, че тази реклама е създадена в Турция - страна, която по думите му с основание се гордее с миналото си на убежище за евреите.

Водещи

Най-четени