Сватбите заменили убийствата на деца 31.07 | 07:38

Моногамията е променила еволюцията на човека

От Антония Михайлова

Моногамията – взаимната вярност на мъжете и жените – е заменила отношенията, при които мъжете са убивали чуждите деца, смятат учените.

Именно нехарактерната за повечето бозайници моногамия е променила човешката еволюция, довела е до възникването на сложни социални отношения и е превърнала Homo Sapiens в доминиращ вид.

Независимо че не всички хора запазват вярност към своите партньори, моногамията отличава човека не само от повечето примати, но и от почти всички бозайници. Само 5% от видовете бозайници са моногамни, за приматите този показател е 27%. Например вярност към партньора съхраняват 90% от птиците.

Съществуват три теории за еволюционните причини за възникването на моногамията. Според първата от тях съвместният труд на мъжете и жените осигурява добро оцеляване на потомството, затова вероятността от успешно предаване на гени на бъдещото поколение е по-висока при тези, които запазват съпружеска вярност.

Според втората теория при живота извън големи групи само моногамията пази от безразборни връзки и осигурява на жените и мъжете взаимна помощ. Според третата моногамията въздържа мъжете от детеубийства, тъй като съпружеската вярност гарантира предаването на гените на следващото поколение по-ефективно, отколкото отстраняването на възможните конкуренти.

Учени от университета на Тенеси публикували резултатите от изследване, чиято цел е търсенето на отговор коя от трите теории е вярата, съобщава Science.

Като анализирали генетичната история и поведението на 230 вида примати, изследователите стигнали до извода, че и трите хипотези имат основание. Но еволюционният преход към моногамия съответства именно на отказа от детеубийства.

Появата на семейни двойки дала тласък за развитието на материалното благополучие, възпитанието и установяването на сложни социални връзки между хората, които довели до доминиране на вида на планетата.

Групите, които се състояли от семейни двойки, престанали да се притесняват за защитата на своето потомство от конкурентите от своя вид и започнали да работят за успеха на големи социални групи, което довело до разделянето на труда и специализирането на навиците.

Водещи

Най-четени