Свети Валентин като страховит научен експеримент 14.02 | 19:32

И учените са хора, които обичат – дали?

От Мартина Панайотова

Ученият едва ли ще е първият човек, когото бихте потърсили като съветник относно любовните въпроси. Като цяло образът на човека на науката се е превърнал в нарицателен за личност, за която любовта е доста неудобна и хлъзгава територия. Ала клише ли е това?

Сега ви предлагаме няколко любопитни и даже стряскащи случая, обрисуващи безумното поведение на великите учени, влезли в досег с любовта.

Знаете ли, че великият Никола Тесла, откривателят на електрическия ток, избягал като обезумял при първата си и единствена целувка?

За всеки Тесла си има и по един Антоан Лавоазие. Портрет от художника Жак-Луи Давид обезсмъртява известния химик, заедно с колежката му и съпруга Мари-Ан, застанали край една маса, отрупана не с романтични свещи, а с всякакви химически стъкленици и субстанции – тези, които всъщност са били истинският предмет на неговата обич.

Любопитен факт от историята е, че даже легендарно красивата Хипатия, прочутата математичка от Александрия и управител на огромната градска библиотека, била тотално незаинтересована от романтичните теми. Носи се една легенда, според която веднъж тя отблъснала един свой ухажор, след като започнала да го замеря с марли, напоени с менструалната ѝ кръв. Докато ги хвърляла, тя крещяла, че това е доказателство, че в секса няма нищо красиво. Очевидно съобщението било разбрано от първия път.



Тук разбира се бихме могли да споменем и Мария и Пиер Кюри, впримчени в споделената им любов към науката и един към друг, до момента на ненавременната смърт на Пиер, който бил премазан от една карета, след като се подхлъзнал нелепо.

Някои учени имали навика да използват актуалните за времето си технически съоръжения като пособие да получат и изследват любовта. Георг Матияс Босе, немски професор, живял през XVIII в., например направил откритието, че електричеството би могло да бъде потенциален "мост между експерименталната и еротична култура".

Любимият трик за забава на Босе бил да убеди някоя дама да седне на изолиран стол, като след това скрит оператор, който действал зад паравана, пускал ток през тялото ѝ. В същото време Босе приканвал някой нищо неподозиращ господин да целуне дамата. Резултатът бил доста мащабни искри. Буквално.

Любов към романтичните въпроси таял и Джоузеф Хенри, американски професор по електромагнетизъм, живял през XIX век. Той е известен с това, че открива явлението самоиндукция и с любопитните си експерименти, които правил в домашни условия. Хенри успял да свърже посредством електрическо реле Университета в Принстън, където работил, и дома си. Докато бил на работа, ученият имал навик да изпраща електрически "любовни вълни" на жена си, за да ѝ подскаже, че скоро ще се прибере и очаква своята вечеря.

Водещи

Най-четени