Световното тегло на човека и други бозайници (ИНФОГРАФИКА) 06.03 | 21:48

Сравнителен анализ

От Кирил Русев

Ако някога сте се чудили къде се намираме в общата маса от крави, телета, свине, кози, слонове и други бозайници по света и у нас, можете спокойно да спрете да се чудите.

Следната инфографика е дело на Рандал Мунро, автор на серията комикси XKCD, и представя нагледно цялата световна млекопитаеща биомаса, разбита по отделни видове нейни представители.

Както можете да видите от легендата, всяко едно квадратче в нея представлява тегло от 1 милион тона, като тъмносивият цвят символизира човечеството, светлосивият е посветен на домашните животни и добитъка, а зеленото изобразява дивите животни.

Учудващ за всички ни е фактът, че едрият рогат добитък е отговорен за близо една трета от цялото това титанично тегло. Тук дори започваме да се чудим дали случайно в категорията не попадат и онези хора, които отговарят на епитета "говедо". За сметка на това и напук на огромния си размер, слоновете едва се вписват в общата картина, а козите са маса, която лесно бихте забелязали дори и да не се взирате в тях.1211391

 

Интересно е да се отбележи, че ако в тази графика бяха включени и бактериите, тя щеше да е поне хиляда пъти по-голяма. Техният брой е около пет милиона трилиона или 5 х 1030, като тези микроорганизми отговарят за поне половината от цялата биомаса на планетата, възлизайки на сумарно тегло от 350-550 милиарда тона.

Нещо повече, те представляват и от 1% до 3% от теглото на всеки един от нас... сметнете колко от тъмносивите квадратчета са това.

Водещи

Най-четени