Сградите, които имат душѝ 27.02 | 08:41

Никита Nomerz преобразява запуснати постройки из Русия

От Диана Цветкова

Уличен артист в Русия вдъхва живот на стари и порутени постройки с помощта на цветни спрейове. Никита или Nomerz, какъвто псевдоним си е дал, се занимава с графити от няколко години. В последните три обикаля различни градове в Русия и преобразява позахабени вехти зидове, придавайки им човешки образ като част от проекта му "Живеещите стени".

Със спрейовете младият артист превръща водна кула в Нижни Новгород в смеещ се човек, ококорил широко очи. В Новосибирск пък доскорошен бункер вече е "Речния човек", който наблюдава минаващата през града река Об. От запуснат цех в Перм пък гледат три кръгли лица – усмихнато, разгневено и тъжно.

За сградите си Nomerz говори като за хора, които имат истински чувства и мисли. И всъщност така показва, че градът има душа, а постройките в него живеят свой живот и имат своя индивидуалност. "Хубаво би било хората по-често да вдигат очи, да се оглеждат и да започнат да обръщат внимание на нещата наоколо, а не да ходят с поглед, забоден в асфалта", казва уличният артист, докато разказва историята на едно от своите произведения – "Очите на града".

Инсталацията, представляваща две големи сини очи, които гледат от две огромни макари, е разположена в  Нижни Новгород. Един ден Никита минавал по улицата, когато видял макарите, захвърлени след ремонтни работи, и веднага разбрал какво трябва да направи с тях – очи, които да наблюдават хората. Е, очите вече не гледат от градския площад. Една нощ са изчезнали и никой не знае къде са. Никита обаче е убеден, че очите просто са се наситили на гледката и са се отправили на пътешествие.

Всъщност това е нещото, което най-много го привлича в уличното изкуство. От ученик се увлича от рисуването, но то прераснало в страст именно към графитите, защото според него на улицата творбите са най-пълноценни. Графитите заживяват свой живот и всеки може да ги види и да добави нещо от себе си – дали ще ги дорисува, дали ще ги задраска, или просто ще остави времето да ги изхаби.

"На улицата е много по-интересно, защото там работя със стените и с цялото пространство около тях. И когато направя картините си там, те започват да водят свой живот, а не просто да висят в рамка в нечий дом или в галерия", обяснява простичко Никита.

И вие може да се насладите на живите сгради на Никита като кликнете върху червения фотоапарат горе. А повече за Nomerz и неговите проекти може да разберете от интервюто, което даде за Jenite.bg.

Водещи

Най-четени