Секс преди мача? Може, ама не точно 24.06 | 15:05

Страстите по време на Световното кипят не само на игрището

От Антония Михайлова

Да се предаде ли на страстите, или да се държи целомъдрено? Този въпрос остро стои пред всеки спортист, който трябва да участва на важно състезание.

Невъзможно е да му се даде еднозначен отговор – ако науката не отрича ползите от секса, то повечето треньори се отнасят към любовните утехи на своите подопечни преди мач със съмнения и по-скоро негативно. Така в много футболни отбори има наложена забрана за секс по време на Световното в Бразилия, пише американското сп. Time.

Един от тези отбори е Босна и Херцеговина. Както пише британският вестник Daily Star, според треньора Сафет Сушич пътуването на Мондиала не е отпуск за футболистите, където могат да правят всичко, което им се прииска. Те са отишли там да играят футбол. А за задоволяване на личните потребности може да се намери и друг начин.

Ситуацията по време на Световното се оказва нееднозначна. Има няколко отбора, където на футболистите е строго забранено да правят секс преди мач. Това са отборите на Мексико, Чили и Русия, а също споменатата Босна и Херцеговина.

Правилата са смекчени, но от това не стават по-малко строги, в следните отбори – французите могат да правят секс, но не цяла нощ; в отбора на Бразилия не се приветстват "акробатичните" пози, а на нигерийските футболисти се разрешава да утоляват своите страсти само със съпругите си. За всички останали участници в Мондиала забраните или са премахнати, или екипите не съобщават подробности за ограниченията на интимния си живот.

Притесненията на треньорите могат да бъдат разбрани: съществува мнение, че сексът преди мач може да отпусне играча, той да бъде уморен и да не се раздаде сто процента на терена. Освен това не е известно какви емоции ще изпитва футболистът след това. Този подход се корени още в древността, когато воините и атлетите се въздържали от интимни ласки, за да съхранят сили и да станат по-агресивни от повишеното ниво на тестостерон.

Но от гледна точка на физиологията, според резултатите на изследвания, проведени в университета в Л'Акуила в Италия – тримесечно въздържание от секс може да доведе до рязко спадане на тестостерона при спортистите. Така че сексът може да вдигне неговото ниво.

На въпроса, как сексът преди мач или важно състезание влияе на психофизиологичното състояние на спортиста, отговаря опитният психолог и психотерапевт, автор на няколко книги и специалист по традиционни системи за оздравяване Роман Седих.

"Много уморява сексът, свързан с негативни нагласи и емоции. Например ако младият човек в секса доказва на жената своята мъжка състоятелност. Или не уважава, презира или пък се страхува от негативна оценка от момичето. Сред спортистите има доста интроверти, които трудно се отпускат и получават пълноценно удоволствие, ако за първи път виждат своята партньорка. А именно такъв секс за една нощ е възможен в чужбина."

От друга страна, прекрасен и полезен за здравето е сексът по взаимно желание, любов или удоволствие, когато партньорите добре разбират взаимните си желания, когато в отношенията им няма място за негативни емоции, продължава психологът. Такъв секс е способен да зареди мъжа с енергия. И на ниво емоции, и на ниво физиология, тъй като мъжът получава по време на секса доста полезни вещества. Малцина знаят например, че женският полов хормон естроген, който присъства обилно в естественото овлажняване на жената, е изключително полезен за мъжкия организъм.

Той подобрява работата на съдовете, помага за изгаряне на "лошия" холестерин, подобрява енергийния обмен. Но за да бъде възможен обменът на това и други вещества, е необходимо, първо, жената да бъде отпусната, да се доверява и поне да симпатизира на мъжа. Второ, сексът трябва да е незащитен (без презерватив), което е допустимо само в постоянни двойки. Такъв секс е възможен в командировка само в случай че спортистът е съпровождан от любима и любяща жена.

Иначе забраната за секс преди мач в повечето случай е оправдана поради посочените вече причини. Освен това сексът наистина отпуска мъжа, тъй като тестостеронът, изработван от мъжа при оргазъм, е хормон, който отговаря не само за сексуалността, но и за амбициите и мъжката агресивност, необходими за борбата.

Друг е въпросът, че сексът е прекрасен начин за възстановяване на форма след тежък мач. От гледна точка на психофизиологията на организма борбата на мъжете помежду си трябва да завърши с обладаване и завоевание в борбата с жената.

С женския организъм всичко стои наопаки. За спортистките сексът преди състезание може да се окаже нелош и съвсем легален допинг. Но само ако сексът е по любов или поне по взаимно желание и симпатия. Именно такова "зареждане" не е толкова лесно да се осигури в условията на командировка.

Водещи

Най-четени