Сензация: Откриха гроб на принцеса от рода Шишмановци 03.06 | 14:21

При разкопки на храма „Св. Георги“ край с. Трудовец учен установи, че храмът е бил построен на остров в плитко езеро

От iNews.bg

Археологът от Националния исторически музей (НИМ) Филип Петрунов направи първото сензационно откритие за археологическия сезон 2016 г. При разкопки на старинния храм "Св. Георги" край с. Трудовец /със средства на община Ботевград/, той е установил, че храмът е бил построен на... остров - в плитко езеро, което след ХIV век е пресъхнало.  Това съобщи шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Храмът е бил изграден масивно - с големи квадри, и е бил храм-костница на местната българска аристокрация, резидираща в крепостта Божинишки Урвич. От там е известният надпис: "Аз, севаст Огнян, бях кефалия (управител - б. а.) при цар Иван Шишман и много зло патих. По това време воювахме с турците. Аз държах за вярата на цар Иван Шишман".

 

Районът около Трудовец е спадал към родовите владения на Шишмановци, които се простират от Белград през Видин до Ловеч. Доказателство, че и Ботевградското поле е влизало в тях е откритият от Филип Петрунов гроб на млада жена с богати накити. На един от пръстените има монограм "Шишманов род".

Водещи

Най-четени