Скандал или домакинстване – мъжът избира прахосмукачката 27.06 | 14:06

Изследване установи: Силният пол се чувства добре, когато помага с домашните задължения

От Диана Цветкова

Дами, по-добре седнете! Това, което ще прочетете в следващите редове не е сгрешен текст, нито лоша шега от страна на зрението ви.

Според наскоро публикувано изследване на Университета в Кеймбридж мъжете всъщност харесват домакинската работа. Нещо повече, кавгите в дома намаляват, а семейната атмосфера се подобрява, когато мъжът върши повече работа вкъщи.

Оказва се, че съпрузите предпочитат тихия живот и домакинската работа, но със спокойна половинка, пред това тя да им вдига скандали. Мъжете дори се чувстват виновни, когато не поемат своята част от домашните задължения, сочи изследването за различията между двата пола, цитирано от Daily mail.

Учените споделят, че са очаквали да открият точно обратното – че конфликтите в семейството се задълбочават, когато мъжът върши работа, традиционно приписвана на домакинята.

"Може би се получава така, защото все повече мъже подкрепят равенството между половете. Затова се чувстват неудобно, когато жената върши по-голямата част от домакинската работа, а и жените все по-агресивно показват недоволството си от мързеливите партньори", посочва научният екип.

Изследването контрира повечето проучвания, правени до момента, които твърдяха, че въпреки напредъка на жените в образованието и кариерата, те продължават да вършат и по-голямата част от домашната работа.

Проучването, платено със средства на ЕК и ръководено от екип от Кеймбридж, е направено сред 30 000 души в 34 държави.

Участниците трябвало да отговорят на редица въпроси, сред които колко време прекарват в домакински задължения като готвене, чистене, пране, пазаруване и поддръжка на дома.

"Противно на очакванията мъжете, а не жените, се възползват от по-малко традиционното разделение между половете. Това предполага, че мъжете се чувстват неудобно, ако не поемат своя дял от домакинската работа, предвид, че иначе жените сякаш взимат втора смяна", се посочва в изследването.

Водещи

Най-четени