Скоро ще има ваксина срещу алкохолизма 07.01 | 18:42

Чилийски учени са в напреднал етап от разработването на ваксината

От Олга Андреева

Чилийски учени съобщиха, че разработват ваксина срещу алкохолизма, която ще неутрализира ензима, който преработва алкохола, съобщи АФП.

Генетичната терапия се основава на алдехид дехидрогеназа, група от ензими, които преработват алкохола и са отговорни за алкохолната толерантност, заяви Хуан Асеньо, който оглавява екип от изследователи.

Ваксината ще създава усещане за безпокойство, гадене и тахикардия (ускорен сърдечен ритъм). По този начин желанието да се консумира алкохол ще бъде значително намалено, поясни Асеньо.

При около 20% от населението на Азия този ензим, който преработва алкохола, липсва и именно това обяснява силната реакция на организма, която възпира консумацията.

Изследователите вече успешно са тествали ваксината върху зависими от алкохол плъхове и са успели да намалят наполовина консумацията им на алкохол. "Целта е да се постигне 90-95% ограничаване на консумацията", уточнява ръководителят на проучването.

Тази година изследователите ще се съсредоточат върху тестове при животни, за да определят точната доза, преди да стартират тестовете върху хора през 2012 г.

Водещи

Най-четени