Скорпиони на клечка, пай от червеи – ястията, обръщащи стомаха, стават все по-модерни 17.09 | 15:20

Ресторант в Лондон предлага и безплатна дегустация на буболечки

От Христина Рафаилова

Пай с червеи, близалки от скорпион и хрупкави скакалци – тези "вкуснотии" вече се достъпни за европейците. Все по-често из развитите страни яденето на странна мърдаща храна става модерна.

За любителите на силни кулинарни усещания в Лондон работи Pestaurant (от pest – "вредители"). Заведението в опит "да зариби" повече клиенти предлага на любопитните със здрави стомаси и безплатна дегустация, като клиентите могат да си правят различни миксове с предлаганите гадинки. 

Идеята за създаването на ресторанта е на фирма за унищожение на вредители. Там сметнали, че могат да намерят полза от убитите неканени гости на клиентите си. 

Компанията организира също така фестивали, посветени на животинките, в цял свят. На подобни празници се радват Вашингтон, Сидни и дори кулинарната столица на света Париж. 

Яденето на инсекти доскоро беше типично за Третия свят, където хората ги ядат, за да не умрат от глад. Сега това вече е  гастрономическо удоволствие. Консумацията им се превръща в мода благодарение на обявения за най-добър ресторант Noma Copenhagen. Главният му готвач Рене Реджепи вписва в менюто му като деликатес   ястие от мравки през 2012 г. И оттогава кулинарите все по-често прибягват до подобни хрупкави изкушения.

Тази година Pestaurant покани в най-известното британско кулинарно предаване състезатели, които да си мерят рецептите за приготвяне на буболечки. 

Най-четени