Слагат светофари за прилепи в Оксфорд 17.08 | 15:11

Животинките най-редовно се блъскат в преминаващите в тунелите влакове

От Олга Андреева

Специални светофари за прилепи ще бъдат инсталирани в тунел на Острова в опит да се намали броят на убитите от влакове летящи животинки.

Едномесечният пробен период, в който ще действа прилепският светофар, цели да провери дали животинките могат да реагират, когато светлините предупреждават за приближаването на влак.

Надеждата е, че ще бъде намален големият брой на прилепи, убити от превозни средства.

"Става дума за проверена и изпитана техника по пътищата, която искаме да видим дали е приложима към железниците", поясниха участниците в инициативата пред в. Daily Mirror.

Ръководителят на проекта Джеф Билингтън заяви, че надеждата е прилепите да се научат да свързват двете неща – светлините и появата на влак, за да се избегнат инциденти.

Светофарите за прилепи ще бъдат монтирани в тунел в Оксфорд.

За ориентация и намиране на храна прилепите използват ехолокация - процес, който се състои в изпращането на сигнали с различна честота и приемане на отразената вълна.

Прилепите са способни да летят в пълна тъмнина в пещерите, в които живеят, и да ловуват през нощта за насекоми и малки гризачи.

Те генерират ултразвук, който варира от 14 000 до 100 000 Hz, което е доста над прага на звуците, които чува човек (обикновено между 20 Hz и 20 000 Hz).

Водещи

Най-четени