Слагат солариуми в руски затвор 10.11 | 10:12

В плановете за развитие на "Бутирка" влизат и спа процедури

От Георги Тотев

Един от най-строгите руски затвори ще инсталира на територията си солариуми, с които да подобри здравето на лишените от свобода, разкриват от ABC.

Затворът от 19-ти век "Бутирка", който се намира в центъра на Москва, е бил временен "дом" на редица знаменитости. В килиите на "Бутирка" са били държани писателите Исак Бабел и Александър Солженицин - обявени за врагове на съветския режим. Освен тях сред затворниците в "Бутирка" е бил още и любимият племенник на Адолф Хитлер - Хайнц.

Инсталирането на солариуми е част от по-обхватен проект за подобряване на медицинските съоръжения в затвора. Според управителя на "Бутирка" Сергей Телятников планът за обновление включва дори закупуването на ултразвуков апарат и, в едно по-далечно бъдеще, осигуряването на спа процедури.

Руската затворническа система бе силно критикувана през последните няколко месеца, след като стана публично достояние, че здравните грижи, полагани за лишените от свобода, са изключително некачествени и недостатъчни.

През ноември 2009 г. именно в следствения арест на "Бутирка", след дълго боледуване, почина задържаният адвокат и бивш съветник към Ермитажа Сергей Магнитски. Смъртта на Магнитски предизвика широк отзвук сред руската общественост, което доведе и до обстоен преглед на състоянието на затворите в страната.

Водещи

Най-четени