След 100 години Германия върна сфинкс на Турция 31.07 | 10:41

Скулптурата ще бъзе изложена в Археологическия музей на Истанбул

От Елена Коцева

Берлинският музей върна на Турция древна скулптура на Сфинкс, която е пребивавала в столицата на Германия почти столетие.

Скулптурата ще бъзе изложена в Археологическия музей на Истанбул, съобщава Deutsche Welle.

Сфинксът е на възраст над 3 000 години и е бил открит от германски археолози през 1915 години край Боязкьой, район на около 150 километра от Анкара. През второто хилядолетие преди Христа на тази територия се е разпростирало Хетското царство със столица Хатуша.

След като археолозите са открили Сфинкса, скулптурата е изпратени за реставрация в Германия. Част от експозицията на Пергамския музей сфинксът е станал през 1934 година. Преди четири години турските власти официално поискаха да им бъде върнат древния артефакт.

Германия се съгласи да върне сфинкса едва тази година, след като Анкара заплаши да лиши германските археолози от права за разкопки на нейна територия.

С връщането на скулптурата в Археологическия музей в Истанбул, министърът на културата на Турция Ертугрул Гюнай заяви, че всички културни обекти трябва да бъдат връщани на родните си места, тъй като в чужди страни те са "нещастни”.

Разкопки край Хатуша се провеждат от 1904 година. От 1986 година тази местност е включена в списъка на Световното културна наследство на ЮНЕСКО.

Водещи

Най-четени