След пълнолуние се пазете от лъвовете 22.07 | 11:19

Шансът да бъдете изядени от лъв след пълнолуние е много по-голям, сочи изследване

От Елена Кирилова

Шансът да бъдете изядени от лъв е много по-голям веднага след пълнолуние, сочи ново изследване, цитирано от в. Telegraph.

Другите хищници, като вълците, също могат да бъдат най-опасни, когато Луната започне да намалява.

До това откритие стигнали учени, след като разгледали общо 500 лъвски атаки срещу селяни в Танзания. Инцидентите, които екипът изследвал, били от периода между 1988 и 2009 г.

Според експертите всичко това би могло да обясни и поверията от фолклора, че пълнолунието е предвестник на злото и бедствията и защо се асоциира с върколаци и вампири.

При повече от две трети от разгледаните случаи жертвите били убити и изядени. По-голяма част от атаките се случили между залез и 22 ч., когато имало много по-малко светлина.

Учените твърдят, че лъвовете ловуват най-успешно в тъмнина, защото тя им позволява да изненадат жертвата, но в нощите, когато има пълнолуние много по-често им се случва да ходят гладни.

Ето защо периодът непосредствено след пълнолуние се оказва добра възможност за наваксване на пропуснатите хранения. Най-голямата опасност за хората се крие в активните часове на лъвовете и то в деня след пълнолуние.

За да достигнат до този извод, учените сравнили броя на атаките с фазите на Луната. Така те открили, че нападенията са много по-чести през втората половина на цикъла, когато има значително по-малко светлина.

По думите на главния изследовател, д-р Крейг Паркър от Университета в Минесота, много малък процент от атаките се случват в нощите точно преди пълнолуние. Лъвските атаки са значително повече по време на дъждовния сезон, когато Луната често е скрита от облаци.

Водещи

Най-четени