След тази статия ще ви се отяде 27.03 | 13:00

Всекидневно консумираме ужасни неща, без дори да подозираме

От Мартина Панайотова

Колкото повече научава човек за храната, която консумира всекидневно, толкова по-лошо може да му стане! Ако сте от хората, които не само внимателно четат етикетите на различните продукти, а и успяват да ги "дешифрират", значи знаете какво се има предвид.

Хранителната индустрия, в желанието си да предлага все по-привлекателни от външната страна продукти, включва все по-неподозирани и ужасни съставки вътре в тях. Не вярвате? Запознайте се със следния списък...

Амониев сулфат във вашия сандвич

Амониевият сулфат, неорганична сол, която се използва като изкуствена тор, е активна съставка в тестото, от което се замесва хляба. Любимият ви сандвич никога вече няма да ви е толкова вкусен, след като осъзнаете, че този чудесен елемент сътворява повече азот за маята, правейки хляба много по-пухкав.

Звучи смешно, но колкото повече "въздух" имате за освобождаване в стомаха след консумирането на хлебен продукт, толкова повече амониев сулфат е прибавен в него. Същата съставка се комбинира с карамел, като чрез този метод хлябът става кафеникав.

Космато геврече

Ако от предишната съставка не ви е прилошало, от тази ще ви. Решихте, че няма да си купувате сандвичи от световноизвестните вериги (които и в България си имаме), така че си купихте геврече. Играта на руска рулетка със собствения ви стомах продължава! Познайте какво добавят производителите на т.нар. "бейгъли"? Пера от патица или пък човешки косми! Няма как да бъдете сигурни коя от двете невероятни добавки се е озовала в закуската ви, но ако подобрителят L-цистеин участва в тестото, значи някое от тях е налице! Да ви е сладко!

Пясъчна пица

Много производители леко поръсват замразените пици със силициев диоксид. Разбира се, вие, като потребители, нямате никаква причина да се съмнявате във вкусовите качества на плажния пясък. Истинската причина, която кара фабрикантите да опесъчават, е фактът, че силициевият диоксид пречи на продуктите да се слепват. Освен това, прави пицата по-твърда, досущ като бетонените смеси.

Какви още гнусотии ядете, без да подозирате може да научите в Kulinar.bg.



Водещи