Слоновете никога не забравят "приятелите" си 29.07 | 08:43

Оказва се, че подобно на хората слоновете пазят добре старите си "приятелства"

От Елена Кирилова

Когато става дума за връзки, слоновете са тези, които никога не забравят старите си другари и имат по-дълготрайна мрежа от "приятели", отколкото се смяташе преди, сочи ново проучване.

Учени откриха, че подобно на хората, някои слонове са социални пеперуди, докато други предпочитат да бъдат обградени само с няколко по-близки индивиди, съобщава в. Daily Mail.

На базата на по-стари проучвания се правеха предположения, че слоновете живеят в малки групи, концентрирани около женските и техните малки, докато възрастните мъжки живеят независимо от тях.

Ново проучване потвърди, че мъжките наистина живеят отделно, но това не пречи на женските и техните малки да изграждат своя сложна мрежа от приятели, роднини и познати, което е характерно и за хората.

"Слоновете са в състояние да се проследяват един друг на големи разстояния, като се свързват благодарение на миризмите, които могат да усещат надалеч", коментира авторът на изследването доктор Шермин де Силва от Университета в Пенсилвания. "По този начин "стадото" слонове, което човек вижда в даден момент, често е само част от много по-голяма социална група".

Интересното е, че слоновете са в състояние да познаят приятелите си, дори и да не са ги виждали много дълго време.

Учените установили, че някои от животните са по-общителни от други и тези, които имат само няколко приятели, са доста по-лоялни към тях, отколкото другите, които имат повече.

Съществува тенденцията слоновете да се движат на по-големи групи и съответно да затвърждават "приятелството" си по време на сухия период, когато се опитват да запазят източниците на вода за себе си, като се опитват да прогонят непознатите индивиди.

Всичко това било установено, след като били изследвани повече от 100 женски възрастни слона от Националния парк Uda Walawe в Шри Ланка. Периодът на наблюденията бил 20 месеца.

Водещи

Най-четени