Смъртоносните оръжия на Леонардо да Винчи 18.04 | 11:55

Освен че е бил велик художник геният е бил и придворен оръжейник

От iNews.bg

На 15 април 1452 г. в италианското градче Винчи е роден неоспорим гений – Леонардо да Винчи.

Автор на "Мона Лиза", "Тайната вечеря", създател на инженерни проекти, изпреварили своето време със стотици години. И още – на модерно оръжие и системи за подслушване.

За изобретенията на Да Винчи са изписани много книги – още през XV век италианският гений е проектирал делтаплан, парашут, автомобил, макар че тези идеи така си и останали на хартия и били реализирани чак през XIX без чертежите на великия Леонардо.

Приживе художникът винаги е осъждал войната, но е вземал участие в разработката на оръжие, подслушвателни устройства, а според слуховете – дори на инструменти за мъчения. Доказателства за последното обаче не са се съхранили.

Животът на Да Винчи е описан подробно от биографи, но един от периодите на живота му досега остава най-тайнственият и противоречив. Този период е службата му в двора на Чезаре Борджия – според свидетелства гениален политик и напълно безпринципен според същите свидетелства човек.

Леонардо да Винчи служил като военен инженер още при миланския херцог Лудовико Сфорца – през 1482 г. Сфорца го повикал на служба в качеството на архитект, хидротехник и конструктор на военни машини.

Леонардо предложил проекти на оръдия, минохвъргачки и въоръжение с нова удобна форма, което силно се отличавало от всичко известно; бронирани транспортни средства, неуязвими и непристъпни. Много от тези неща така и не били реализирани. През 1499 г. Сфорца бил свален и придворният оръжейник Леонардо останал без работа.

Докато не попаднал при Чезаре Борджия. Борджия, херцог Валентино, главнокомандващ папската армия, който планирал да обедини воюващите държави под властта на папата. Според свидетелства на съвременници той бил много избухлив и непримирим към враговете, но се отличавал с политическа лукавост, жестокост и властолюбие.

Витаели слухове, че именно той е убил своя брат и други роднини в борбата за власт. Борджия планирал сериозен военен поход през Централна Италия, за да стигне до фронта, където воювали Франция и Испания.

За това му били нужни добро оръжие, точни карти и грамотни отбранителни системи. Борджия бил в известен смисъл очарован от Леонардо, както и Леонардо вероятно е бил очарован от Борджия като човек смел и напълно независим от мненията на повечето (и общоприетия морал).

1495548Освен това Борджия му плащал добре и Леонардо имал възможност да се занимава с интересните му разработки, без да мисли от какво ще живее. Възможно е точно затова да си е затварял очите за делата на Чезаре.

Леонардо наричал семейството на Борджия "светите дяволи" и отбелязвал, че техните велики пороци се уравновесяват от великите им достойнства.

Той посетил много градове в областта на Централна Италия и направил шест големи карти за Борджия.

Да Винчи видял как Чезаре обесил четирима уличени в измяна офицери. Леонардо взел участие и в едно от сраженията – превземането на Сан Сеполко. След това той започнал да избягва военните акции, но не можел да не види каква разруха носят походите на херцог Валентино. И което е удивително – продължавал да работи за него. Вероятно защото смятал ползата от това сътрудничество за доста по-значима.

Борджия смятал повечето идеи на Да Винчи за негодни, но все пак ги ценял много – и ги плащал. През 1502 г. Леонардо официално станал придворен военен инженер. "Нашият дълбокоуважаван и любим приятел, архитект и генерален инженер Леонардо да Винчи има поръчение да оглежда всички укрепления и крепости, да се движи свободно и във всеки момент по собствено усмотрение да измерва и оценява всичко", гласяла заповедта на Борджия.

За времето на работа при херцог Валентино Леонардо създал много интересни военни разработки.

Смъртоносните изобретения на великия гений можете да видите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени