Снежният човек съществува, кълне се американска изследователка (ВИДЕО) 04.10 | 08:20

Д-р Мелба Кечум разполагала с генома на Йети и дори го видяла

От Антония Михайлова

Група учени от САЩ, занимаваща се с изследване на генома на Голямата стъпка, от дълго време упорито твърди, че има доказателства за съществуването на загадъчния хоминид.

Последният имал външността на човекоподобна маймуна и се криел в горите на Северна Америка.

В изданието Mirror въпросните учени са публикували статия, в която твърдят, че са заснели на видео човекоподобни същества, които са представители на неизвестен досега вид. Освен това ръководителката на екипа доктор Мелба Кечум твърди, че разполага с образци ДНК от Снежния човек.

"Това беше сериозно изследване, а не просто безсмислено преследване на призраци. Ние проведохме множество научни анализи, използвайки всички известни данни за Голямата стъпка в Северна Америка. Сега имаме не само ДНК на тези същества, ние ги видяхме с очите си", отбелязва д-р Кечум.

Снежният човек според експерта много прилича на обикновен човек, способен е да копира поведението, характерно за Хомо сапиенс, но между нас и него все пак има много различия.

"Струва ми се, че това е разновидност на човека. Някакъв все още неизвестен хибрид. Голямата стъпка може да ни копира", дълбокомъдрено добавя изследователката.

Работата, с която се занимава основателката на центъра за биологични изследвания д-р Кечум, е глътнала 486 000 долара. Търсенето на Йети пък отнело 5 години. Образци от ДНК на митичното същество сега били изпратени в лабораторията на Нюйоркския университет, където да ги изучават други специалисти.

Изследователите обещават скоро да покажат документален филм за срещите си с Голямата стъпка.

Наскоро сайтът Ars Tehnica запретнала ръкави да анализира детайлно твърденията на Кечум и ѝ зададе няколко неприятни въпроса. Например как се получава така, че едни виждат в публикациите ѝ небрежно изпълнено изследване, а други – голямо научно откритие?

В предишна статия на изследователката се разказва за два генома, извлечени от образци, които имали отношение към Йети. Митохондриалната ДНК явно е човешка. А малка част от ядрения геном представлява смес от човешки и други последователности, едни от които са родствени един на друг, а други – не.

Биолозите, към които се обърнали журналистите за консултация, потвърдили очевидното – става дума за резултат от замърсяване и деградация на образци, а също и небрежно събиране на ДНК.

Както отбелязват от Ars Tehnica, от самото начало е ясно, че това е наивно дилетантство и опит да се вземе желаното за действително. Към описанията на стандартните методи за работа с генетичен материал е приложена здрава доза фолклор и видео от YouTube (виж по-долу), на което уж се вижда спящ Снежен човек. Изводът на Кечум е следният: Голямата стъпка съществува и не е маймуна, а хибрид между човек и неизвестен хоминид.

 

Водещи

Най-четени