Снимка на гей двойка от Русия спечели наградата на World Press Photo (СНИМКИ) 12.02 | 16:00

Фотографът описа снимката на Джон и Алекс, направена в Санкт Петербург като "история на съвременни Ромео и Жулиета"

От Беатрис Николoва

Датският фотограф Мадс Нисен спечели наградата за снимка на годината 2014 на World Press Photo с руска гей двойка. Снимката е част от серията "Хомофобия в Русия" на Нисен. С нея той показва все по-големите трудности за сексуалните малцинства в Русия, където има антигей законодателство.

Фотографът описа снимката на Джон и Алекс, направена в Санкт Петербург като "история на съвременни Ромео и Жулиета" - за двама влюбени, изправени пред външни сили, които отричат чувствата им. Чувствителността в нея е съзнателно насочена като противодействие на мрачните снимки и видеозаписи, разпространявани от терористи, които все повече доминират в новините.

"Днес терористите използват стряскащи кадри за пропаганда. Трябва да отговорим с нещо по-изтънчено, интензивно и задълбочено" - каза Алесия Главиано от журито.

Организаторите на конкурса разкритикуваха фотографите, коитокандидатстват за различни награди с манипулирани снимки. Те казаха, че по тази причина са отхвърлили 20 % от стигналите до полуфинала.

Макар и снимката на годината да е интимна, горещите точки по света и отчаянието от конфликтите в Украйна, Сирия и Газа, както и кризата с треската ебола в Африка заемат голямо място сред отличените.

Наградата в спортната рубрика спечели китаецът Бао Тайлян със нимка на аржентинската звезда Лионел Меси, който гледа световната купа, след като отборът му загуби с 1-1 от Германия на финала в Рио де Жанейро.

В конкурса на World Press Photo участваха 97 912 снимки на 5692 фотографи от 131 държави.Нисен печели 10 000 евро. Снимката победител и част от останалите наградени може да видите в нашата галерия.

Водещи

Най-четени