Спасиха от срутване най-старата египетска пирамида 14.07 | 20:02

Цели 19 години никой нямаше смелост да укрепи пострадалата от земетресение сграда

От Елена Кирилова

Най-старата египетска пирамида бе спасена от срутване чрез поставянето на гигантски въздушни възглавници, съобщава в. Daily Mail.

Сградата, която е на 4700 години, е стабилизарана, така че инженерите да могат да работят спокойно по възстановяването ѝ.

Тя е построена като място за погребение на фараона Джосер, воин, който царувал в третата династия в продължение на 19 години. Пирамидата обаче била повредена по време на земетресение през 1992 г.

Британски екип, помогнал и за ремонта на замъка Уиндзор, който претърпя пожар през 1993 г., бе изпратен в Египет, за да се заеме и с тази тежка задача. Използваната от него технология за укрепване на пирамидата е разработена и се използва за по-безопасно обезвреждане на самоделни устройства в Афганистан.

"Цялата структура може да бъде унищожена всеки момент поради щетите, причинени от земетресението", коментира инж. Питър Джеймс. "Но ние стабилизирахме покрива с надуваемите въздушни възглавници, така че скоро ще започнем ремонта на тази великолепна сграда".

Историческата сграда е толкова нестабилна, че никой нямаше смелостта да поеме предизвикателството и да я укрепи през последните 19 години.

Питър Джеймс, бивш лейтанант, командир на Кралските военноморски сили, е сключил договор за 1,8 млн. паунда за извършване на ремонта.

Неговата компания Cintec адаптира въздушните възглавници, които по принцип се използват от британската армия, така че да могат да укрепват сгради. Обикновено възглавниците се пълнят с вода, ако се ползват при смекчаването на експлозии. Тук обаче се налага те да бъдат пълнени със сгъстен въздух.

Водещи

Най-четени