Спасяват племето Джарауа чрез изолация 05.07 | 08:23

Туристите носят на племето болести и му вредят

От Елена Кирилова

Хората от племето Джарауа са едни от първите, които са мигрирали от Африка в Азия преди хиляди години. През цялото това време те са живели в изолация и без никакъв контакт с външния свят, в отдалеченото кътче в Индийския океан  - островите Андаман. Изолацията обаче ги е направила изключително уязвими от западни и други болести, към които племето няма имунитет, съобщава Eturbonews.com.

Мерките, взети от правителството за опазването на Джарауа, се оказват неуспешни, тъй като през последните години на племето се налага да се справя с нарастващия туризъм на тропическите острови.

Проблемът се крие в това, че корупмирани местни служители допускат хора в района, а това води до редица беди за Джарауа. Активисти дори твърдят, че хората от племето са експлоатирани сексуално.

По-рано тази година правителството обсъди широко тези въпроси, след като се появи видеоклип, в който се вижда как полугола жена от племето е принуждавана от полицейски служител да танцува за туристите в замяна на храна.

Международните активисти за правата на коренните народи призоваха да се сведе до минимум контактът между племето и външния свят, за да не се стига до подобни ситуации. Изолацията обаче не е особено популярна в Индия, където развитието се разглежда като висок приоритет и въпросните предложения се смятат за пречка за развитието на туризма.

По-рано индийското правителство предложи в рамките на буферната зона да се ограничи търговската дейност на предприятията, в които работят по-малко от 20 души и имат оборот от по-малко от 150 хил. евро. Съдът отказа тези предложения и вместо това забрани всякаква търговска дейност в района.

Единственото, което ще бъде позволено, е преминаването на автобуси, които ще се придвижват по магистралата, свързваща северната и южната част на острова.

Групата "Survival International” заяви пред Daily Telegraph, че приветства решението на съда, но се бои, че Джарауа никога няма да бъде напълно защитено, докато пътят през буферната зона остава отворен за туристи.

Активистите държат да бъде избран алтернативен маршрут възможно най-скоро, а този път да бъде затворен.

Водещи

Най-четени