Стоунхендж бил "древна Мека на кокили" 18.03 | 10:30

Някога камъните били основа на огромна платформа, върху която се издигал олтар

От iNews.bg

Историкът Джефри Монмутски през XII век написал, че веднъж камъните на Стоунхендж прилетели от Ирландия по волята на вълшебника Мерлин. Оттогава за този необичаен обект обикалят стотици легенди – както правдоподобни, така и напълно абсурдни.

Според нова теория Стоунхендж е "древна Мека на кокили". До този извод е стигнал Джулиан Сполдинг, изкуствовед и бивш директор на някои водещи музеи на Великобритания.

Изследователят твърди, че камъните, които наблюдаваме днес, са били основа на огромна платформа, която отдавна е загубена. Тя е можела да издържа тежестта на стотици вярващи и върху нея се е издигал олтар, който е бил устремен към небето.

Сполдинг твърди, че подобна теория никога преди не е изказвана. Всички предишни версии според него по-скоро са грешни. Изследователите изначално са тръгнали по грешен път, разглеждайки конструкцията на нивото на земята. Това според Сполдинг е характерна за ХХ век гледна точка и по-рано ние не сме могли да си представим как са мислили хората в стари времена.

Как Сполдинг е стигнал до подобен извод, можете да научите тук.

Водещи

Най-четени