Стриктност! Хирург заряза пациент на операционната 23.01 | 11:26

Просто му свършила смяната

От Кремена Бедерева

Хирург от Клиничния болничен център "Ребро" в Загреб оставил пациент по време на операция, тъй като му приключила смяната, а извънработни часове не му се плащат, съобщи МИА.

Започнах тежка коремна операция в 15 часа и оперирах до 20 часа. Операцията не беше приключила, но моята смяна приключи. Тъй като никой не заплаща труда ми след приключване на смяната, излязох от залата, а операцията продължи мой колега, заяви хирургът, цитиран от хърватските медии.

Хърватският хируг твърди, че през изминалите три седмици е оставил посред операция няколко пациенти. Причината за това неетично поведение е колективният договор, според който на лекарите са въведени смени, а годишно им се признават само 180 часа извънреден труд. Хърватските лекари твърдят, че не им се заплаща извънредният труд, но министерството на здравеопазването твърди, че той се заплаща, допълва БТА.

Председателката на Сдружението на хърватските пациенти Мария Дърля е шокирана от информацията, че хирург излиза от операционната зала с недовършена операция.

Водещи

Най-четени