Строят град в памет на писателя Иво Андрич 28.06 | 21:05

Емир Кустурица ще го снима в два свои филма

От Иванка Савкова

Дейността на нобеловия лауреат Иво Андрич ще бъде почетена с изграждането на цял град на негово име в Република Сръбска - една от трите съставни части на Босна и Херцеговина, съобщава в. Guardian.

Иво Андрич печели Нобелова награда за литература през 1961 г. за най-известния си роман "Мостът на Дрина". Творбата е написана по време на Втората световна война и разказва за моста в малкия босненски град Вишеград. Романът проследява историята на моста и съдбата на няколко поколения.

На фона на историческите събития, природни бедствия, чумни епидемии и изпитания, мостът на Дрина остава непоклатим и ням свидетел на случващото се. Заедно с историческите събития Андрич вплита личните истории и драми на хора, живели през различните епохи от двете страни на моста и разказва легенди и митове, посветени на моста, хората и околностите. 

Тази година се навършиха 50 години от връчването на Нобеловата награда на босненския писател.

Строежът на Андричград, който ще се намира в самия Вишеград, ще започне тази седмица и се очаква да бъде завършен до 2014 г., според информационна агенция "Танюг". В града ще има каменни улици, кула, музей, библиотека, театър и паметник на Иво Андрич, разположени на площ от около 17 000 кв. м.

Режисьорът Емир Кустурица планира да използва Андричград за заснемането на кадри за филмите си "Панчо Виля" и "Мостът на Дрина".

 

Водещи

Най-четени