Събориха имението от "Великият Гетсби" 20.04 | 07:12

Скот Фицджералд е бил чест гост на празненствата в "Lands End"

От Елена Коцева

Булдозери сравниха със земята историческото имение в Лонг Айлънд, в което писателят Ф. Скот Фицджералд е присъствал на празненства и което може би го е вдъхновило по време на написването на романа "Великият Гетсби", съобщава Ройтерс.

Имението "Lands End" е било построено в началото на 20 век в Сенд Пойнт, Ню Йорк с изглед към водите около Лонг Айлънд. През 20-те години то става дом на Хърбърт Суоуп – изпълнителен редактор на вестник "New York World” и място за запознанства на много от светилата от онова време, включително и на самия Фицджералд.

Но през последните години имението остава напълно празно. Вероятно защото баснословно богатите хора, познати с пищните си партита, са открили други места за празнуване по света.

Берт Бродкси – основател и председател на здравна компания, купува имението през 2004 г. от Вирджиния Крафт Пейсън, която се занимава с отглеждането на расови коне. Тя е искала да продаде къщата за 50 милиона долара, но Бродски е платил за нея 17,5 милиона долара. Той се е надявал да се нанесе в имението с площ приблизително 1951 кв. м. и множество стаи, но семейството му не е било съгласно.

След като съпругата му решава, че имението е прекалено голямо, за да живеят в него, Бродски започва да търси решение да раздели площта, върху която се намира имотът и да построи няколко къщи с нормални размери.

Този процес му отнема няколко години. През това време имението остава на пазара, но местните власти получават разрешение за разделянето по-рано тази година. Така в събота (16 април) булдозерите започват да разрушават имението.

Не е напълно сигурно дали във "Великият Гетсби" Фицджералд е описвал точно обстановката в "Lands End" като имението, в което са живеели героите от романа Дейзи и Том Бюканън.

Според някои твърдения Скот Фицджералд е посещавал празненствата там точно докато е писал романа и описанието на имението в книгата е много близо до начина, по който изглежда "Lands End”.

Независимо дали имението е герой от един от най-великите романи на всички времена, то вече е разрушено.

Водещи

Най-четени