Създадоха атлас на взаимодействащи помежду си галактики 09.02 | 13:25

За да разпознаят две взаимодействащи помежду си галактики, астрономите могат да се осланят на три метода

От iNews.bg

Повечето галактики са взаимодействали помежду си в миналото, съобщи сп. The watchers. Това се отнася и за Млечния път. Тези взаимодействия, сблъсъци и сливания, могат да отключат формиране на нови звезди и възобновяване на активността около черна дупка в центъра на галактиката. Въпросните феномени обаче не са добре опознати и са трудни за наблюдение.

С помощта на космическия телескоп "Спицър" на НАСА астрономи изследваха в инфрачервения спектър 103 галактики, които се намират близо до Млечния път, и идентифицираха взаимодействията между тях.

За да разпознаят две взаимодействащи помежду си галактики, астрономите могат да се осланят на три метода - да ги идентифицират въз основа на промяна в морфологичните им особености, която свидетелства за "срещата" им, или въз основа на сигнализиращия за формиране на повече звезди от обикновено светлинен интензитет в инфрачервения спектър, както и въз основа на близостта между галактиките. В случая астрономите ползвали
най-простия трети метод.

Получените резултати разкриват, че 17 на сто от галактиките са близо до "съседките" си, 3 на сто са в процес на взаимодействие със своя "съседка", а 1 на сто вече са се слели. За някои процесът на взаимодействие едва е започнал, докато за други продължава милиони години.

Астрономите са анализирали данните и наблюдавали раждането на звезди в тези взаимодействащи помежду си галактики. Оказало се, че там нивото на формиране на звезди нараства, но не с очакваните темпове.

В галактиките, в чиито морфологични особености е настъпила промяна, броят на звездите не е по-голям, отколкото в галактиките с непроменени морфологични особености. Отделните изчисления и резултати от наблюдения са групирани под формата на атлас, който може да се ползва от астрономи в целия свят.

Водещи

Най-четени