Създадоха сладолед, който не се топи 31.08 | 20:00
Освен това, вече няма да става на кристали
Учени откриха естествен протеин, който свързва компонентите на сладоледа и му пречи да се топи, когато е изложен на топлина. Той свързва въздуха, мазнините и водата в сладоледа.
Така, текстурата на любимия десерт става като на луксозните марки, защото неприятните кристали в него изчезват. Разработката на биофизици от университета на Единбург ще позволи да се произвежда сладолед с по-малко наситени мазнини и калории.
"Развълнувани сме от потенциала на тази нова съставка за подобряване на сладоледа, както от гледна точка на потребителите, така и на производителите", заяви ръководителят на проекта Кейт Макфий.
Водещи
-
Първан Симеонов: Подкрепящите протестите се увеличават
"Аз не съм съгласен, че полицията не си е свършила работата. Според мен полицията си свърши...
07.12 | 18:00
-
Зеленски призова за още ПВО след масирани руски удари
Вчера и днес Русия отново атакува Украйна с множество дронове и ракети
07.12 | 17:40
-
Надзорният съвет на НОИ прие преправения бюджет
В план-сметката на ДОО за 2026 г. се запазват социалните разходи
07.12 | 17:20
-
МОСВ прави спешен мониторинг на морските води заради блокирания танкер
Басейнова дирекция следи за потенциално замърсяване в Черно море след нанесените удари по...
07.12 | 17:00
Най-четени
-
Външните министри на България и Украйна са обсъдили двустранното сътрудничество
Андрий Сибиха и Георг Георгиев са провели телефонен разговор
07.12 | 10:20
-
Бойко Ноев: Протестите ще продължат!
"За да възтържествува демокрацията в България, много е важно тя да победи на президентските...
07.12 | 13:20
-
Отлагат евакуационните действия на заседналия "Кайрос" заради лошото време
Предстои да бъдат изяснени причините за навлизането на кораба в териториалните води на България
07.12 | 11:00
-
Наводнения в Бургаско - евакуираха хора, задействаха BG-Alert на няколко места
Има ли бедстващи хора и какви са щетите в региона
07.12 | 10:00