Та не разбрахме: били ли са американците на Луната? 24.10 | 19:55

Споровете за снимките на земния спътник продължават

От Антония Михайлова

Пътешествието на американските астронавти на Луната продължава да се оспорва от скептици в различни страни по света. Най-много от тях са в самите Щати. Интересен е фактът, че мисията "Аполо" се смята за партенка дори от хора, които сами са вземали участие в нейната подготовка.

Да разгледаме изводите, които се издигат от привържениците на мнението, че американците никога не са били на Луната.

Освен вече добилите популярност доводи за "развяващото" се американско знаме и липсата на следи от прах по краката на модула Eagle, има и други обекти, които се набиват в очите на невярващите.

Един от тях е фотографската лента, която е пътешествала заедно с астронавтите от Луната на Земята. Вещи във фотографията твърдят, че лентата не е могла да стигне до повърхността на нашата планета в идеално качество. По време на полета през космическото пространство (само по права линия това са около 380 000 километра) лентата трябва да се е осветила от проникващото електромагнитно лъчение. Това са гама-лъчи, които идват от Слънцето и пронизват всичко живо и неживо по своя път. Именно тези гама-лъчи са осветели лентата, използвана за снимки на естествения земен спътник.

Но самите астронавти наричат подобни доводи абсурдни. Те твърдят, че лентата е транспортирана в специален оловен контейнер, които предпазва от проникващото лъчение.

Хората, които твърдят, че полетът на Луната е режисиран в НАСА, опонират, че дори лентата да не се е осветила по време на полета, не е имало какво да я защитава по времето, когато астронавтите са се разхождали по Луната и са заснели знаменитите си кадри.

И тук обаче НАСА има обяснение. Специалисти в областта на космонавтиката обясняват, че нивото на радиация на повърхността на Луната не е толкова високо, че тя (радиацията) може да освети лентата. Те дават за пример снимки, направени в АЕЦ "Фукушима 1". Кадрите, получени при такива снимки, нямат изкривявания, което може да послужи като доказателство за автентичността на лунните снимки.

Водещи

Най-четени