Таджикистан отбелязва независимостта си с най-голямото знаме в света 09.09 | 10:01

Знамето е дълго над 2 хил. метра

От Деляна Петкова

Таджикистан планира да отбележи 20-ата годишнина от независимостта си, като разгърне най-голямото знаме в света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Властите в столицата Душанбе казват, че знамето, което ще разгърнат утре (10 септември), е дълго 2011 метра и тежи 860 килограма.

Засега Книгата за рекордите на Гинес не е регистрирала рекорди за най-дълго знаме в света.

Таджикистан разви нещо като мания по рекорди, свързани със знамена, коментират още от агенцията. Миналия месец страната показа най-високия пилон за издигане на знаме - висок 165 метра. Представители на Книгата за рекордите на Гинес го одобриха за вписване.

Някои критици обаче твърдят, че правителството не проявява особен разум, като харчи такива големи суми за такива фриволни начинания и същевременно се оплаква, че парите не му достигат.

До септември 1991 година Таджикистан беше част от бившия СССР. След разпада на блока държавата тръгна по самостоятелен път на развитие, но почти веднага след обявяването на независимост избухна гражданска война.

Военните действия са прекратени през 1997 година и оттогава започва стабилизацията на Таджикистан. През 1999 година се провеждат и първите демократични избори.

Водещи

Най-четени