Тайланд забрани филм, базиран на "Макбет" 04.04 | 18:24

Според местната власт лентата може да предизвика разногласия в страната

От Елена Кирилова

Филм, базиран на трагедията на Уилям Шекспир "Макбет”, бе цензуриран от властите в Тайланд. Те наложиха забрана за излъчването му, тъй като лентата може да доведе до разногласия в страната, съобщава Reuters. 

Трейлърът на лентата, режисирана от Инг Канянаванит, показва сцени от близкото минало на Тайланд, включително уличните сблъсъци по време на студентските протести през 1973 г.

Освен тях могат да се видят и кадри от сблъсъците между антиправителствени демонстранти и полицията, заснети през 2010 г. По време на тези събития загинаха общо 91 души. 

"Филмът "Shakespeare Must Die” включва съдържание, което причинява разногласия сред хората в страната”, обяви Филмовият съвет по цензурата на 2 април. "Филмът попада в групата на филмите, които не е позволено да бъдат разпространявани в Кралството”. 

"Макбет” разказва историята на властолюбив генерал, който живее в Древна Шотландия. Той убива царя, за да се възкачи на трона. 

Темите за алчността и властта са доста чувствителни в Тайланд, където местното население е разделено след подготовката на преврата през 2006 г., който свали бившия премиер Таксин Шинаватра. 

Всичко, което включва темата за монархията се приема за чувствителен въпрос в Тайланд. В миналото обаче нямаше проблеми с филма. Той дори получи подкрепа от фонд към Министерството на културата по време на предишното правителство. 

Режисьорът разкри, че е бил шокиран от новината, че филмът му е забранен. От Съвета по цензурата дори попитали Инг дали не иска да промени сегашната политическа система в страната. 

Водещи

Най-четени