Тайната вечеря е била ден по-рано? 19.04 | 14:03

Ново проучване сочи, че Тайната вечеря, която според християнството се е състояла на Велики четвъртък, всъщност е била в сряда

От Елена Кирилова

Ново проучване сочи, че Тайната вечеря, която според християнството се е състояла на Велики четвъртък, всъщност е била ден по-рано, съобщава АФП.

Това установил проф. Колин Хъмфрис от Университета в Кеймбридж. Той вярва, че объркването се дължи на смесването на календарите и твърди, че неговото откритие най-сетне ще даде възможност за въвеждане на точна дата за Великден.

Проф. Хъмфрис използва комбинация от библейски, исторически и астрономически изследвания, чрез които се опитва да установи точното време на последната вечеря на Исус и неговите ученици.

Учените отдавна са озадачени от явното противоречие в Библията, понеже Евангелията на Матей, Марко и Лука твърдят, че Тайната вечеря съвпада с началото на еврейския празник Пасха, а според това на Йоан - тя се е състояла ден преди това.

Според проф. Хъмфрис вярна е именно втората теория.

"Каквото и да мислите за Библията, е факт, че евреите никога няма да сбъркат вечерята за Пасха с някоя друга. Заради противоречията в Евангелията е наистина трудно да разберем", отбелязва той.

"Много библейски изследователи казват, че по тази причина не може да се има доверие на всички Евангелия. Но ако използваме заедно науката и Евангелията, можем наистина да докажем, че не съществува подобно противоречие", категоричен е той.

Според теорията на проф. Хъмфрис Тайната вечеря е определена според стария еврейски календар, а не официалния лунен календар, който бил широко разпространен във времето, когато Исус бил разпнат и днес продължава да се използва.

Това означава, че Тайната вечеря се е състояла в сряда, което от своя страна обяснява как толкова много събития са успели да се случат между вечерята и разпъването на кръста, т.е., за една нощ. Всъщност те са се случили в по-дълъг период от време.

Проф. Хъмфрис вярва, че разпъването на кръста е на 3 април, което означава, че по днешния календар е на 5 април.

Най-четени