Тайната на човешкото безсмъртие се крие в червеите 28.02 | 13:12

Учени са открили защо някои видове могат да регенерират непрекъснато

От Олга Андреева

Плоските червеи, които живеят в езера и блата, държат ключа към безсмъртието. Това смятат британски учени от Университета в Нотингам, които вярват, че въпросните червеи могат на практика да живеят вечно благодарение на способността си непрекъснато да регенерират, съобщи в. Telegraph.

Учените са успели да създадат колония от над 20 000 плоски червеи, използвайки един единствен червей, който нарязали на парченца, от всяко от които израснал цял нов червей.

Учените са установили, че плоските червеи могат неколкократно да запазват по време на регенерирането си дължината на една особено важна част от тяхната ДНК, т. нар. теломери.

Екипът на Азис Абубакер изучил два вида плоски червеи – едни, които се размножават полово като хората, а други, които се размножават безполово – чрез делене на две.

Наблюденията сочат, че и двата вида регенерират безкрайно чрез израстване на нови мускули, кожа, черва и дори цял мозък, но размножаващите се безполово могат и още нещо – да възобновяват запасите си от ключов ензим. Точно това означава, че те могат да бъда безсмъртни се посчова в проучването.

Учените са наясно, че дължината на теломерите е един от основните фактори, свързани със стареенето на клетките. Теломерите са части от ДНК, които покриват краищата на хромозомите, защитавайки ги от повреди и загуба на клетъчни функции, свързани със стареенето.

Учените вярват, че направените открития могат да им помогнат да развият нови методи, които ще позволят на хората да живеят ако не безкрайно, то поне много дълго.

"Следващата ни цел е да разберем в детайли механизмите, по които едно животно може да стане безсмъртно", пояснява ръководителят на проучването.

Водещи

Най-четени