Тайно ексхумирали сърцето на Шопен 19.11 | 16:00

Историята му е наистина покъртителна

От iNews.bg

Когато чуете името Фредерик Франсоа Шопен, най-вероятно се сещате за полски композитор и виртуозен пианист. Неговото творчество представя Романтизма в най-чистата му форма. Характерни за него са техническото съвършенство, изчистеният стил, мелодичното богатство и фантазия и естетичната хармония на звука. Написва многобройни произведения за пиано, опоетизира и драматизира танците мазурка, полонеза, валс и превръща скерцото в самостоятелно произведение. През почти целия си живот страда от крехко здраве и умира от туберкулоза ненавършил 40 години.

Малко известен факт е, че преди да почине в Париж през 1849 год., гениалният музикант имал особено предсмъртно желание.

"След като умра, извадете сърцето ми и го погребете в Полша", поискал Шопен и така е останало. Тялото му е погребано в гробището "Пер Лашез" в Париж, а сърцето му започва едно дълго пътуване.

В началото то е поставено в буркан за ликьор, за който се смята, че е бил коняк. След това e вкарано нелегални във Варшава, като успяло да премине през руските граничари. След като стигнало до родния град на Шопен, сърцето му било дадено на негови роднини, а след това било положено в колона в базиликата "Светия кръст". По време на Втората световна война органът за кратко попада при нацистите. Органът е ексхумиран няколко пъти, като последният е по време на тайна операция да се провери дали тъканите са добре съхранени, съобщава CBS.

Много специалисти и изследователи искали органа, за да бъде изследван, но правителството, църквата и обществеността в Полша не позволяват.

Тази година един съдебен лекар предупреди, че след толкова много години алкохолът може да се е изпарил, а сърцето може да изсъхне и да потъмнее. През април тази година сърцето е занесено за проверка. В акцията са участвали архиепископът на Варшава, министърът на културата, двама учени и други официални лица, като всички са се заклели да пазят тайна

По време на тайната акция са направени повече от 1000 снимки, а капачката на буркана е запечатана с восък, за да се предотврати изпарението на алкохола. Архиепископът е казал няколко молитви над сърцето и то е било върнато на мястото му във Варшава. Всичко това се е случило през нощта, а на сутринта посетителите в базиликата не са забелязали нищо.

Според медията властите в Полша пазели тайната цели 5 години. За нея се разбрало през септември, като не било съобщено защо се е наложило това закъснение, а също така не са показани никакви снимки.

Водещи

Най-четени